- Woningeigenaren komen sneller in aanmerking voor subsidie voor het isoleren van hun huis.
- Vanaf 1 januari 2023 kan subsidie aangevraagd worden voor één isolatiemaatregel. Voorheen was dat alleen mogelijk bij minstens twee maatregelen.
- Wie een extra hypotheek afsluit voor de verduurzaming, kan mogelijk met minder toe. Al moet je de kosten voor de isolatiemaatregelen mogelijk wel voorschieten.
- Lees ook: Energieprijs ‘hot item’ onder huizenkopers: ze vragen naar verbruik gas en stroom en hoge energierekening kan dealbreaker zijn, zeggen makelaars
Het verduurzamen van woningen stond al hoog op de agenda, maar nu de energieprijzen tot grote hoogte stijgen heeft het aanbrengen van isolatie meer prioriteit dan ooit. De drempel om isolatiemaatregelen te nemen is verlaagd. Vanaf 2023 is subsidie mogelijk voor één isolatiemaatregel in plaats van twee.
Sinds 1 januari 2022 kunnen woningeigenaren en Verengingen van Eigenaren (VvE’s) al 30 procent subsidie uit het zogenoemde ISDE-budget krijgen als ze minstens twee isolatiemaatregelen nemen. Maar dat is onhandig als je de woning in stappen wilt verduurzamen.
De overheid heeft nu besloten ook subsidie beschikbaar te stellen bij één isolatiemaatregel, deze is met 15 procent wel lager. Deze subsidie kan vanaf 1 januari 2023 aangevraagd worden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en geldt met terugwerkende kracht ook voor huishoudens die op of na 2 april één isolatiemaatregel hebben genomen.
Kortom: voor de hoge subsidie van 30 procent moet je minstens twee isolatiemaatregelen nemen binnen een jaar. Bijvoorbeeld spouwmuurisolatie en dakisolatie. Eén isolatiemaatregel, bijvoorbeeld vloerisolatie, in combinatie met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op het warmtenet, geldt hierbij ook als twee isolatiemaatregelen. Voor de lage subsidie van 15 procent is één isolatiemaatregel voldoende.
De exacte voorwaarden zijn nog niet bekend, maar voor twee maatregelen geldt per maatregel een vast bedrag aan subsidie per vierkante meter. De onderstaande tabellen van Milieu Centraal tonen het subsidiebedrag per maatregel als je minstens twee isolatiemaatregelen neemt. Het bedrag voor één isolatiemaatregel zal dus lager, wellicht op de helft, uitkomen.
Extra hypotheek voor isolatie huis valt lager uit
Dankzij de subsidieregeling ben je goedkoper uit. Stel dat je van plan was om een extra hypotheek van 15.000 euro af te sluiten voor de verduurzaming, dan kan je met minder toe dankzij de subsidie van 30 procent bij twee maatregelen en 15 procent bij één maatregel. Daarmee dalen ook de maandelijkse hypotheeklasten.
Als we uitgaan van een annuïteitenhypotheek van 15.000 euro tegen 4,76 procent rente, de gemiddelde rente voor 10 jaar vast zonder NHG, dan bedragen de bruto maandlasten (dus zonder hypotheekrenteaftrek) 157 euro, volgens de berekening van Berekenhet.nl
Slinkt de hypotheek dankzij de subsidie van 15 procent naar 12.750 euro, dan ben je maandelijks 134 euro aan bruto maandlasten kwijt. Kies je voor twee isolatiemaatregelen en krijg je 30 procent subsidie, dan is een hypotheek van 10.500 euro voldoende. De bruto maandlasten bedragen dan 110 euro.
Bedenk wel dat de ISDE-subsidie voor twee isolatiemaatregelen achteraf aangevraagd wordt, binnen 12 maanden nadat de eerste maatregel is uitgevoerd en betaald, aldus Milieu Centraal. Mogelijk geldt hetzelfde bij één isolatiemaatregel.
Pas je het hypotheekbedrag aan op de subsidie, dan is het dus wel belangrijk dat je dit kunt voorschieten.
Verder is het van belang wat er nog te halen valt aan subsidie. Het budget van de ISDE voor dit jaar is maandag verhoogd met 62 miljoen euro, waarmee de pot is uitgedijd tot in totaal 290 miljoen euro. In 2022 werden al 64.000 subsidie-aanvragen gedaan. Ruim 98 miljoen euro voor isolerende maatregelen en bijna 5 miljoen voor de installatie van (hybride) warmtepompen.
Met de verhoging is er tot en met eind 2022 nog bijna 90 miljoen euro beschikbaar voor huishoudens en ondernemers. Het aantal ISDE-aanvragen zal in 2022 verdubbelen ten opzichte van vorig jaar naar ruim 80.000 aanvragen, verwacht de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).